22 | 09 | 2021

 Przepis na wino wiśniowe

 2013 nastaw na 30l wina
 SKŁADNIKI:

- 19,5kg wiśni
- 9kg cukru
- 15l wody
- opakowanie pożywki do drożdży 
- łyżeczka pektopolu 
- opakowanie drożdży Madera
Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie wydrylować. Owoce zalać 5l wody z rozpuszczonym w niej 3kg cukru, po ostudzeniu dodać pektopol, pożywkę dla drożdży i drożdże, zostawić na 3 dni. Po trzech dniach zlać wino znad brzeczki, a owoce zalać znowu 5l wody, po dniu odcedzić, w odcedzonym soku rozpuścić resztę cukru i dodać do dymiona, dopełnić wodą.
   
2013.07.21 nastawione wino
2013.07.25 odcedzone części stałe, wlane do dymiona 30l, owoce znowu zalane 5l wody
2013.08.04 po powrocie z wakacji... przestało chodzić... Balon umyty, wino zlane znad osadu, dodany roztwór 5l wody i 3 kg cukru.
2013.08.06 wino dalej nie chodzi, dodana torebka drożdży Tokaj - bez namnażania i torebka pożywki do drożdży.
2013.08.07 wino powoli zaczyna pracować
2013.09.08 wino zlane znad osadu i wyniesione do pralni (temp. 19,5 stopni) zawartość cukru 3 st. Blk
2013.10.12 wino zlane znad osadu i przeniesione na góre, w pralni za zimno (temp. 18 stopni i mniej) zawartość cukru 2,5st. Blk
2014.01.07 zlane znad osadu.
2014.05.20 Zlane do butelek, moim zdaniem za długo stało.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2014 nastaw na 15l wina
 SKŁADNIKI:

- 12,5kg wiśni
- 5kg cukru
- 7l wody
- opakowanie pożywki do drożdży 
- łyżeczka pektopolu 
- opakowanie drożdży Madera
Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie wydrylować. Owoce zalać 2,5l wody z rozpuszczonym w niej 2,5kg cukru, po ostudzeniu dodać pektopol, pożywkę dla drożdży i drożdże, zostawić na 3 dni. Po trzech dniach zlać wino znad brzeczki, a owoce zalać znowu 5l syropu cukrowego (2,5 litra wody+2,5 kg cukru) po dniu odcedzić i dodać do dymiona, dopełnić wodą.
   
2014.07.19 nastawione wino
2014.07.24 zlane znad owoców, odstawione
2014.08.15 zlane znad osadu, zawartość cukru - 13 st. BLK, wyniesione na górę, słabo chodzi.
   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2016 nastaw na 30l wina

 SKŁADNIKI:

- 15kg wiśni
- 3kg czarnej porzeczki
- 6kg cukru
- 15l wody
- opakowanie pożywki do drożdży 
- łyżeczka pektopolu 
- opakowanie drożdży uniwersalnych

Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie wydrylować. Porzeczki obrać z szypułek. Zmiażdżone owoce zalać 5l wody z rozpuszczonym w niej 4kg cukru, po ostudzeniu dodać pektopol, pożywkę dla drożdży i drożdże, zostawić na 3 dni. Po trzech dniach zlać wino znad brzeczki, a owoce zalać znowu 5l wody, po dniu odcedzić, w odcedzonym soku rozpuścić resztę cukru i dodać do dymiona, dopełnić wodą.

   
2016.07.16 nastawione wino
2016.07.28 zlane z owoców, dodane 5 l wody i 1kg cukru.
2016.08.27 zlane znad osadu, 0 st. Blk, zgaszone pirosiarczanem potasu (3g/30l) dodane 5l wody i 0,5kg cukru