22 | 09 | 2021

Przepis na wino z winogron białych(okolo 5l)

 

SKŁADNIKI:

około 6kg dojrzałych winogron

1,5kg cukru
1,5 l wody
0,6g pirosiarczanu potasu
2,5g enzymu pektynowego
opakowanie drożdży FERMIVIN 

2,5g pożywki do drożdży

 

przebieg produkcji:

 

2009.09.27

- winogrona oberwane z gałązek, wybrane jedynie dojrzale i niezepsute owoce, umyte parokrotnie pod bierzaca woda i poduszone tłuczniem do ziemniakow. dodany pektopol oraz pirosiarczan potasu w ilosci 0,6g (na 6kg owoców), po 6h dodane uwodnione drożdże i pożywka do drożdzy. Wymieszane, pojemnik fermentacyjny nakryty tetrą, pozostawione do fermentacji.

   
2009.09.28

 - po 24h ładnie fermentuje, nastaw odcedzony od czesci stalych, przelany do gasiora 5l (prawie pelny gasior - co z woda i cukrem?) cukier - 12 st. Blg

   
2009.09.29

- w 1,5l wody rozpuscilem 1,5kg cukru i wszystko dolalem do nastawu, niestety w 5l dymionie zabraklo miejsca, rozlalem nastaw do dymionu 5l i 2l, oba zatkane czopami z waty, czekamy na efekty... zawartosc cukru po zmieszaniu - ok. 30 st.Blg 

   
2009.10.20 - prawie nie chodzi, niewyklarowany, nastaw zlany znad osadu i wlany spowrotem do czystych dymionów, zawartość cukru - 0,0 st. Blg
2009.10.30 - powoli sie klaruje, do nastawu dodany pirosiarczyn potasu w proporcji 1g/10l
2010.01.27 - winoładnie wyklarowane, zlane do butelek i odstawione do leżakowania