22 | 09 | 2021

 Przepis na wino  ciemnych winogron

 2013 nastaw na 15l wina
 SKŁADNIKI:

- 8,5kg ciemnych winogron
- 2kg cukru
- 2l wody
- opakowanie pożywki do drożdży 
- łyżeczka pektopolu 
- opakowanie drożdży do win czerwonych.

Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie obrać z gałązek. Owoce wrzucić do pojemnika fermentacyjnego, podusić tłuczkiem do ziemniaków, dodać pektopol. Dodany syrop cukrowy (2l wody + 2kg cukru), Po ostudzeniu dodane drożdże i pożywka  do drożdży, zamknięte do fermentacji.

Po 2 tygodniach odcedzić z owoców.

   
2013.09.08 nastawione wino
2013.09.15 wino zlane znad owoców, przelane do 10l gąsiora, dodane 1l wody, cukier 11 st. Blk, powoli "chodzi"
2013.11.04 wino zlane znad osadu, wlane zpowrotem do gąsiora, cukier 0 st. Blk, dodany piro.
2014.02.23 Zlane do butelek, półwytrawne, klarowne, ogólnie smaczne :)
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 2015 nastaw na 10l wina

 SKŁADNIKI:

- 7kg ciemnych winogron
- 4kg cukru
- 8l wody
- łyżeczka pektopolu
- opakowanie drożdży do win czerwonych.

- opakowanie pożywki do drożdży 

Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie obrać z gałązek. Owoce wrzucić do pojemnika fermentacyjnego, podusić tłuczkiem do ziemniaków, dodać pektopol. Dodany syrop cukrowy. Po ostudzeniu dodane drożdże i pożywka  do drożdży, zamknięte do fermentacji.

Po 2 tygodniach odcedzić z owoców.

Przepis podejrzany na (zmodyfikowany):
http://www.old.wino.org.pl/frames/winogron.html

 

   
2015.09.26 nastawione wino: 7kg owoców zmiażdżone, dodany syrop z 3kg cukru i 6l wody, opakowanie drożdży i pożywki do drożdży.
18.10.2015 nie chodzi, cukier ~5 st. Blk, dodany roztwór 2l wody+1kg cukru,
25.10.2015 Nie chodzi nadal dodana matka drożdżowa z drożdży do win czerwonych
01.11.2015 Nadal nie chodzi, mam podejrzenie że korek może być nieszczelny. Zlane znad osadu, cukier 4 st. Blk, smaczne, półsłodkie,  ładna ciemna suknia, dodane ok 1,5g pirosiarczanu potasu w celu stabilizacji młodego wina.
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2018 nastaw na 20l wina

 SKŁADNIKI:

- 15kg ciemnych winogron (BUDY)
- 6kg cukru
- 10l wody
- łyżeczka pektopolu

 

Owoce obrane z gałązek, niemyte. Zmielone maszynką do mięsa, z grubym sitkiem. Zmielone owoce wrzucone do pojemnika fermentacyjnego, dodać pektopol. Dodany wystudzony syrop cukrowy (3 kg cukru + 6 litrów wody).

Po 2 tygodniach odcedzić z owoców.

 

   
2018.08.26 Owoce obrane z gałązek, niemyte. Zmielone maszynką do mięsa, z grubym sitkiem. Zmielone owoce wrzucone do pojemnika fermentacyjnego, dodać pektopol. Dodany wystudzony syrop cukrowy (3 kg cukru + 6 litrów wody).
2018.09.02 Dodane 3kg cukru + 2l wody (syrop cukrowy)
2018.09.08 Zlane z owoców, wlane do dymiona 25 litrów, dodane 4 litry wody, ładne chodzi. 
2018.10.07

Zlane znad osadu, cukier 0 st. Blk, dodany 1kg cukru - syrop cukrowy na winie (1kg cukru przykryłem w garnku winem, podgrzałem i wymieszałem), bez ostudzenia wlane do dymiona (ok. 23 litry).

Po dodaniu cukru, w dymionie 3 st. Blk.