22 | 09 | 2021

 Przepis na wino truskawkowe

 2009 nastaw na 5l wina (przepis zaczerpnięty ze srony www.winiarze.pl)
 SKŁADNIKI:

- 4kg truskawek
- 1,5kg cukru
- 1,5 l. wody
- 20g kwasu cytrynowego
- 2g pożywki do drożdży 
- łyżeczka pektopolu 
- opakowanie drożdży Tokaj
Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie odszypułkować i dokładnie zmiażdżyć, aż do powstania musu. Nie należy używać miksera, ponieważ rozgniecie on pestki przez co wino będzie gorzkie. Najlepiej do tego celu posłużyć się przyrządem do ugniatania ziemniaków. Do miazgi wlewamy połowę wody z rozpuszczonym w niej połową cukru, pektopol oraz kwasek cytrynowy (bez kwasku wino bardzo łatwo czernieje). Gdy całość ostygnie należy dodać drożdże oraz pożywkę. Po 4-5 dniach fermentacji burzliwej dodać pozostały cukier oraz wodę.
Po około miesiącu, gdy wino przestanie pracować należy zlać znad osadu. Wino gotowe jest do picia po około 4 miesiącach, choć najlepsze jest po roku od nastawienia.
   
2009.06.18 nastawione wino
2009.06.23 odcedzone części stałe, dolana pozostała część wody z cukrem
2009.07.22 zlane znad osadu, ładnie się klaruje, w smaku i aromacie rewelacja !!!, zawartość cukru - 12 st. Blg, jeszcze delikatnie pracuje :)
2009.09.12 ponownie zlane znad osadu, pięknie wyklarowane, zawartość cukru - 11 st. Blk, delikatnie gazowane...
2009.09.27 niespodzianka winko znowu zaczęło bulkać... mam nadzieje ze się ładnie odgazuje
2009.10.30 wino zlane znad osadu, dalej czuć gaz... dodany pirosiarczyn potasu w dawce 1g/10l wina, zawartość cukru 10 st. Blg
2010.01.27 ładnie wyklarowane, zlane do butelek, odstawione do leżakowania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2010

nastaw na 15l wina
 SKŁADNIKI:

- 12kg truskawek
- 3,5kg cukru
- 3,5 l. wody
- 20g kwasu cytrynowego
- 2g pożywki do drożdży 
- opakowanie drożdży Madera
 
03.07.2010 Owoce umyte, poduszone, wrzucone do dymiona, zalane 1,5 l wody z rozpuszczonym 1,5 kg cukru, dodana matka drozdzowa i pozywka do drozdzy, balon zatkany czopem z waty
07.07.2010 Owoce odcedzone od reszty nastawu, dodane 2 l wody z rozpuszczonymi 2 kg cukru, osadzona rurka fermentacyjna, nastaw ladnie pracuje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2012  nastaw na 30l wina ???
 SKŁADNIKI:

- 16kg truskawek
- 6kg cukru
- 10 l. wody
- 20g kwasu cytrynowego
- 2g pożywki do drożdży 
- opakowanie drożdży Madera
 
24.06.2012  Owoce umyte, poduszone, wrzucone do pojemnika fermentacyjnego, zalane 5 l wody z rozpuszczonym 3 kg cukru, dodana matka drożdżowa i pożywka do drożdży.
27.06.2012 Dodany kwasek cytrynowy 20g
30.06.2012  Owoce odcedzone od reszty nastawu, dodane 5 l wody z rozpuszczonymi 3 kg cukru, osadzona rurka fermentacyjna, nastaw ładnie pracuje
15.07.2012

zlane znad osadu (ok. 22 litry), przeniesione na górę,

cukier = 0 st. Blk

07.09.2012 zlane znad osadu, cukier - 0 st. BLK, 10% alk wg. kapilary , dodane 1kg cukru (syrop z nastawu), przed dodaniem cukru nie chodzi
30.12.2012 rozlane do butelek