22 | 09 | 2021

 Przepis na wino z czarnej porzeczki

 

 2012  nastaw na ok 15l wina
 SKŁADNIKI:

- około 10kg czarnej porzeczki

- 4 kg cukru
- 10 l wody
- opakowanie drożdży Madera (MD)

- opakowanie pożywki do drożdży

 

2012.07.15

Owoce przebrać i zmiażdżyć. Owoce wrzucić do pojemnika fermentacyjnego i zalać syropem z 4kg cukru i 10l wody. Jak nastaw ostygnie dodać matkę drożdżową i pożywkę, zostawić do wstępnej fermentacji.
2012.07.22

zlane znad owoców i przelane do gąsiora, cukier =

2012.09.07

zlane znad osadu, cukier - 2 st. BLK, 9% alk wg. kapilary

2013.05.31

zlane znad osadu, cukier - 0 st. BLK, 9% alk wg. kapilary, dodane 0,7 l wody i 0,25 kg cukru (syrop), po dodaniu syropu cukier - 2 st. BLK

2013.07.10 Zlane do butelek, cukier - 2 st. BLK, kwaskowate.