22 | 09 | 2021

Przepis na wino bananowe (okolo 5l)

 

SKŁADNIKI:

około 2,5kg bananów (razem ze skórką)

1,4kg cukru
400-450g rodzynek
20g kwasu cytrynowego
2,5g pożywki do drożdży
2,5g enzymu pektynowego
1g taniny
opakowanie drożdży winnych  

dopełnić wodą do 5 litrów

 

WYKONANIE:

Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 5 litrów. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować

 

NASTAW I:

2009.03.07 - nastawione wino

2009.03.14 - odcedzone czesci twarde, dopełnione do 5l

2009.04.16 - zlane znad osadu

2009.04.21 - wino zbyt wytrawne, dodane 0,4l wody + 0,5 kg cukru

                   (oczywiście roztwór) - po zmieszaniu - 5 st. Blg.

2009.05.12 - wino przelane do butelek i zakorkowane.

 

 

NASTAW II:

sklad:

około 2,5kg bananów (razem ze skórką)

1,5 kg cukru
200g rodzynek
20g kwasu cytrynowego
2,5g pożywki do drożdży
2,5g enzymu pektynowego
1g taniny
opakowanie drożdży winnych  

dopełnione wodą do 5 litrów

przebieg produkcji:

 

2009.05.19

2009.06.05

2009.06.20

2009.06.25

 

 

2009.06.30

 

 

 

 

 

2009.07.01

 

 

 

 

 

 

2009.07.03



2009.07.22

 

 

 

2009.09.12

 

 

2009.09.14

 

 

 

2009.09.23

- nastawione wino - cukier - ok. 30 st. Blg

- odcedzone czesci twarde, dopełnione do 5l

- koniec fermentacji,  ładnie sklarowane

- sciągnięte znad osadu, postawione do dalszego klarowania - cukier 18 st. Blg - słodkie :) - zawartość alkoholu ok. 5% :(

- RESTART!!!

Do 2l butelki wlałem 0,5l wody osłodzonej trzema łyzkami cukru, do tego wlalem uwodnione drożdże aktywne FERMIVIN PFD (do 100ml wody o temp. 22st. dodalem 3,5g drożdży i po 20 min byly gotowe do użycia) oraz szczyptę pożywki.

Po 12h już ładnie pracują, niestety nie mogę zmierzyć zawartości cukru (pobila mi się kolba do pomiarów)

nastaw ładnie chodzi, dodaje 0,5 l zaslodkiego wina, fermentacja mocno zwalnia, po 12h znowu fermentacja burzliwa - zawartość cukru - 5 st. Blk

dodale kolejna porcję wina (ponownie 0,5l) - zawartość cukru - 8 st.Blk

zawartość cukru w nastawie - 1 st.Blk, dodaję go do reszty wina (ok. 3l), po zmieszaniu zawartość cukru - 11 st.Blk, zaczyna wolno pracowac :)

Wino jeszcze delikatnie pracuje, ładnie sie wyklarowało, na dnie spory osad... zlane znad osadu, zawartość cukru 2st. Blk, dobrze juz czuć alkhol :)

Juz nie pracuje, ładnie wyklarowane, zlane znad osadu, zawartość cukru 2st. Blk.

 

Jak dla mnie za wytrawne, dosladzam: dodane 100g cukru (pół szklanki) dopełniona szklanka gotowaną wodą, dodane do nastawu.

 

Zawartość cukru w nastawie: 6 st. Blk, winko zlane do butelek i odstawione do leżakowania :)