22 | 09 | 2021

 

Przepis na wino z aronii(około 15l)

SKŁADNIKI:

około 6kg przemrożonej aronii

6 kg cukru
8 l wody
2,5g enzymu pektynowego
opakowanie drożdży Burgund (nie robiłem MD)

opakowanie pożywki do drożdży

przebieg produkcji:

2011.06.24

Sporządzić syrop z 2,5l wody i 3kg cukru i syrop ostudzić. Owoce zmiażdżyć i zalać 2,5l wrzątku, dokładnie wymieszać i dodać pektopol. Owoce wrzucić do pojemnika fermentacyjnego i zalać syropem. Jak nastaw ostygnie dodać drożdże i pożywkę, zostawić do wstępnej fermentacji.

 

2011.07.09

zlane znad owoców

 

2011.07.13

dodany syrop z 3l wody i 3kg cukru

 

2011.09.08

zlane znad osadu - cukier 22 st Blk

 

2011.09.25

zlane znad osadu - bardzo słodkie - 20 st Blk

 

2012.01.21

zlane do butelek, nadal bardzo słodkie - 20 st Blk